79 total views, 1 views today
Dette blir en kort artikkel om en app (Android og IOS) som tilbyr en meldingsutveksling over alle slags radioer som har et talesamband.
(c) 2024 Anders Fongen
Appen heter Rattlegram, og gjør én eneste jobb: Konverterer tekstmeldinger til et lydsignal, og omvendt. Den enkleste måten å demonstrere appen på er å legge to enheter (Android eller IOS) side om side og la begge kjøre appen. Det som skrives inn på den ene enheten, vises på den andre, og vi hører klart lydsignalet om bærer innholdet av meldingen. Man kan også eksperimentere med ulik avstand mellom enhetene og varierende bakgrunnsstøy for å danne seg et inntrykk av hvor robust kommunikasjonen er.
Merk allerede nå at mobilenheten aldri bruker sine radiosendere: Ingen WiFi, Bluetooth eller 5G. Ingen av eksperimentene her forutsetter mobildekning på stedet.
Det neste trinnet i eksperimenteringen er å sende via to transceivere som hver er innen hørevidde for sin enhet som kjører rattlegram. Først tester vi med noen lisensfrie UHF-radioer fra Biltema, for å vise at radioamatørutstyr ikke er påkrevet for å utveksle tekstmeldinger. For å sende en melding holdes sendeknappen (PTT) på radioen inne mens sendefunksjonen på appen aktiveres. På mottagersiden ligger radioen og Andoid/IOS-enheten ved siden av hverandre og trenger ingen betjening for å motta meldinger.
Her er en video hvor dette blir demonstrert:
Siden forsøker vi det samme eksperimentet med to VHF-transceivere for amatørbåndet (144 MHz), og oppnår det samme resultatet.
Fordelen med “ubetjent” mottak av meldinger
Hva er nå fordelen med en slik meldingsutveksling fremfor ganske enkelt å sende talemeldinger? Den mest opplagte fordelen er at mottageren trenger ikke å være betjent, men kan samle opp meldinger til neste gang operatøren kommer innom og sjekker displayet. En annen er muligheten for å sende komplisert tekstinnhold, f.eks. en url, og innhold fra copy&paste uten behov for bokstavering over et talesamband. En tredje er at sendte og mottatte meldinger blir lagt i en liste som fungerer som en logg over meldingsutvekslingen.
Et tenkt brukstilfelle er slik: Operatørene har alle radioene stand by i lyttemodus, og med Rattlegram på en mobil ved siden av. Dersom operatøren må forlate radiostasjonen for et stund, vil mobilenheten i mellomtiden samle opp mottatte meldinger og vise dem i listen. En stasjon A som anroper stasjon B uten å få svar, kan derfor følge opp med en Rattlegram-melding med innholdet “Gjør et oppkall når du er tilbake” eller lignende.
Parrot-funksjonen: Digipeater
I et tredje eksperiment ble “parrot”-funksjonen i Rattlegram undersøkt. Med denne funksjonen aktivert vil mottatte meldinger sendes ut igjen etter noen sekunder. En lik funksjon forvisser avsenderen om at meldingen er korrekt mottatt, og den gjør det mulig med indirekte overføring av melding via en digipeater (på en fjelltopp el.lign) mellom parter som ikke har direkte radiokontakt.
En slik funksjon forutsetter at radiosenderen kan sende ubetjent, uten at noen trykker inn PTT-knappen. Appen har ingen mulighet for å styre en PTT-funksjon, så radioen må settes opp med VOX-kontroll (sending starter når mikrofonen detekterer lyd). Radioen kan fortsatt være akustisk koplet til mobilenheten (se bilde), men i dette eksperimentet måtte følsomheten på radiomikrofonen settes til høyest følsomhet, og mobilenheten måtte stille høyttaleren på full styrke og plasseres nærmest mulig radioens mikrofon.
Et annet alternativ er å kople en kabel mellom radio og mobilenheten, muligens via et eksternt lydkort som koples til mobilenhetens USB-port med en OTG-kabel. Her er det en del plunder som venter, så det kan kreve litt prøving og feiling før dette fungere som ønsket. En kablet konfigurasjon er vist i videoen nedenfor, og i dette tilfellet ble det valgt å bruke to radioer for henholdsvis sending og mottak. En opplagt fordel med en kablet forbindelse er at operasjonen blir lydløs og mindre følsom for annen støy i rommet.
Her vises en video som demonstrerer digipeater-konfigurasjon av Rattlegram:
Systemdiagram
På bildet nedenfor vises et slags systemdiagram, hentet fra Ribbit-prosjektet, som står bak Rattlegram-appen. Den viser hvordan to mobilenheter (uten bruk av 5G, WiFi eller BT) kan utveksle meldinger gjennom radioer (akustisk koplet eller kablet) med direkte link mellom seg, eller via en talerepeater eller digipeater. Skissen viser også en mulighet for å bruke mobilenhetens egen 5G-radio, men det er ikke implementert i denne versjonen av Rattlegram.
Hvilke radioforbindelser virker/virker ikke?
Rattlegram benytter en såkalt OFDM-modulasjon og såkalt feilrettende koder for å gjøre overføringen robust og effektiv. Det oppnås en bitrate på noe over 2 kbit/sekund, noe er veldig bra. Men erfaringene med ulike radioer og modulasjonstyper viser at mikrofon og høyttaler bør være av god kvalitet med god lydgjengivelse.
- En DMR-link er sterkt komprimert og gir kun forståelig tale med dårlig lydkvalitet, og viser seg ikke å fungere for Rattlegram, noe som ikke er overraskende.
- En FM-link i VHF- (145 MHz) og UHF-båndet (433 MHz) virker, som vist i eksperimentvideoene.
- En FM-link via en lokal VHF/UHF crossband-repeater fungerer fint, som ventet
- En FM-link via en “offentlig” VHF-repeater fungerte ikke, skyldtes muligens for svakt signal
- Overføring via en HF-link fungerer fint med FM- eller USB-modulasjon på frekvensene 7-29 MHz. De to HF-transceiverne sto like ved hverandre, så en link med “realistisk” signal-støy forhold ble ikke testet.